Opening van kennis: een succesverhaal

De open science-beweging strijdt vastberaden om publicaties vrij beschikbaar te maken, onderzoeksdata zo vroeg mogelijk te delen, burgers bij wetenschappelijk onderzoek te betrekken. NWO peilde de mening van onderzoekers en stelde vast dat een overtuigende meerderheid van de respondenten, bijna negentig procent, deze ambities voor open science deelt. Niet als doel op zich, maar als middel om de wetenschap nog steviger met de samenleving te verbinden en de impact te vergroten. Dit en meer over open science is te lezen in dit nummer van NWO's Onderzoek.

De enige weg vooruit

Bijna negen op de tien wetenschappers in Nederland staan positief of zeer positief tegenover open science. En onder jonge onderzoekers ligt het percentage zelfs nog iets hoger, blijkt uit een peiling in opdracht van NWO. ‘Het is de enige weg vooruit voor de wetenschap’, zegt een van de respondenten.

Lees meer

Niets afschaffen, wel verbreden

Open science werkt alleen als we onderzoekers anders erkennen en waarderen, bepleiten veel academici. We willen aan méér wetenschappers recht doen, maar ‘we zijn de brug aan het bouwen, terwijl we er al overheen lopen.’

Lees meer

Op naar 100 procent open

Sinds 2009 streeft NWO ernaar dat alle publicaties voortkomend uit haar financiering open access beschikbaar zijn. Hoe staat dit er nu voor? Draagt open access bij aan de impact op wetenschap en samenleving?

Lees meer

Open is niet gratis

Onderaan de streep moet iemand betalen voor het publiceren van wetenschappelijke kennis. Maar wie? En zouden die kosten omlaag kunnen?

Lees meer

Wetenschap voor iedereen

De media wekken soms de indruk dat het vertrouwen in de wetenschap tanende is, maar het tegendeel is waar. Zelden hechtte de Nederlander meer waarde aan de mening van wetenschappers en aan harde onderzoeksdata. Heeft de open science- beweging daaraan bijgedragen?

Lees meer

Download het hele magazine als pdf

Bron: NWO

Opening van kennis: een succesverhaal

‹ News overview